HPL - hogedruk laminaat
HPL - Compact
HPL betekent High Pressure Laminate. Het bestaat voor 70% uit cellulose en voor 30% uit verschillende harssoorten. De cellulose wordt tot grote vellen verwerkt. Die worden met hars doordrenkt en laagsgewijze aan elkaar gekleefd. Daarna worden de platen die zo ontstaan onder hoge temperatuur en hoge druk geperst. Ze hebben een soortelijk gewicht van 1450 kg/m³ en zijn uiterst vormvast. Zo kan men al vanaf een materiaaldikte van maar 11 mm een enorme sterkte realiseren. Het oppervlak van deze platen is bijzonder weersbestendig, UV-resistent en bestand tegen de meeste in de handel te verkrijgen oplosmiddelen. Graffiti kunnen zo goed als spoorloos verwijderd worden. De kern van het materiaal is antracietgrijs. De laatste boven- en onderlaag bepalen het uiteindelijke uitzicht van de plaat. Na afloop van de levenscyclus kunnen de platen zonder schadelijke uitstoot thermisch verwerkt en hergebruikt worden.
HPL - Postforming
Net zoals de HPL Compact-platen bestaat het materiaal Postforming voor 70% uit cellulose en voor 30% uit verschillende harssoorten. Ook in dit geval worden grote vellen van cellulose met hars doordrenkt, laagsgewijze aan elkaar gekleefd en daarna onder hoge temperatuur en grote druk geperst. Het bepalende verschil bestaat daarin dat bij deze platen enkele glijlagen worden ingevoegd. Deze glijlagen maken het mogelijk dat al afgewerkte platen toch nog eens thermisch vervormd kunnen worden. Daartoe worden ze in een grote pers verhit en onder hoge druk in een hoek van 90° geplooid. De externe radius van de kromming bedraagt 38 mm. Deze kromming verleent aan de platen hun zachte welvende vorm die zo typisch is voor enkele van onze meubelen. Ook de Postforming-platen hebben een soortelijk gewicht van 1450 kg/m³ en zijn met een materiaaldikte van slechts 8 mm bijzonder sterk. Hun oppervlak is weersbestendig en UV-resistent. Op het einde van hun levensduur kunnen de platen thermisch verwerkt en zonder schadelijke uitstoot gerecycleerd worden.
HPL - Antibacteriële eigenschappen
HPL heeft een glad oppervlak, zonder scheuren of krassen zoals bijvoorbeeld bij hout en andere organische materialen. Dit houdt in dat het HPL ongunstig is voor bacteriegroei. Het HPL-oppervlak doodt bacteriën niet ‘actief’, maar biedt geen ‘voedingsbodem’ om te groeien. HPL is absoluut het best beschikbare materiaal tegen bacteriën omdat het volledig geseald is.
Voordelen HPL
- Bacteriën vermenigvuldigen zich nauwelijks
- Eenvoudig te reinigen met warm water en zeep met een neutrale pH-waarde
- Het oppervlak is goed bestand tegen reiniging met chemicaliën
- Zeer geschikt voor ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en winkelcentra